Informatie

Interieur Museumkerk WierumIn het Friese vissersdorpje Wierum (10 km. ten noorden van Dokkum) bevindt zich sinds maart 2003 de Museumkerk “Eben-Haëzer”. Deze voormalige Gereformeerde kerk werd in 2002  gerestaureerd door Jacob en Janny Bijlsma  te Franeker.

Doel was het historische pand te behouden voor de omgeving en een breed publiek te laten genieten van de door hen verzamelde kunstcollectie en samen te stellen wissel-exposities van hedendaagse kunstenaars.De vaste collectie bevat het levenswerk van kunstschilder Jo Rispens te Nes, bestaande uit 15 olieverfschilderijen ( 80 x 100cm) met als onderwerp “De Schepping “ en “De Openbaring” uit de bijbel. Dit symbolistische werk wordt standaard tentoongesteld buiten eventuele wisselexposities.

Na renovatie van het uit 1875 daterende kerkgebouw, waarbij het karakter van de kerk goed behouden is gebleven, is de voormalige kerkzaal een prachtige expositieruimte geworden, welke zich ook heel goed leent voor het houden van concerten. Het kwalitatief uitstekende kerkorgel, daterend uit omstreeks 1830 wordt daarbij geregeld betrokken. De akoestiek in de kerkzaal met ruimte voor 100 zitplaatsen is van hoge kwaliteit gebleken.

De expositieruimte, samen met de bijgebouwen en een via serredeuren te bereiken prachtig beschutte binnentuin en ruime sanitaire voorzieningen, maakt deze historische locatie uitermate geschikt voor het vieren van jubilea, huwelijksvoltrekking en besloten diners enz. De Museumkerk is tevens beschikbaar voor het houden van lezingen, workshops, uitvoeringen van toneel/muziek enz. waarbij de organisatie geheel voor eigen rekening kan worden genomen of in samenwerking met het team van de Museumkerk.

Kerkorganisten krijgen op verzoek alle gelegenheid het orgel te bespelen.