Expositie ” PUUR KRIJT” van Thea Gerritsen van 14 mei t/m 26 juni iedere zaterdag-en zondagmiddag van 13.00 -17.00 uur en Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag. Toegang vrij

De sinds kort Wierumse schilder Thea Gerritsen (1959) exposeert een heel kleurig palet schilderijen onder de naam “Puur krijt” in de Museumkerk in Wierum.

Sinds 2004 werkt ze fulltime als professioneel kunstenaar, na veel lessen van diverse leermeesters naar waarneming en met model in de techniek olieverf en krijt. Daarnaast volgde ze drie zomers in Amerika workshops portretten maken in pastelkrijt naar model.

Haar grote passie is het werken met pastelkrijt, het pure van pigment, kleur in de puurste vorm om de essentie van een mens vast te leggen, zodat het portret ook het karakter tekent.

Ook verstaat ze de kunst om van oude zwart/witbeelden kleurrijke hedendaagse portretten te maken.

Ze werkt veel in opdracht, en houdt van intensief contact met haar opdrachtgevers. Voor een werk tot stand komt leeft ze zich in wie of wat de persoon voorstelt, zelfs opdrachten voor huisdieren benadert  ze net zo serieus.

Naast haar brede oeuvre wat ze laat zien in de Museumkerk introduceert ze  sinds kort de  in Nederland verblijvende Oekraïnse kunstenaar Hanna Mihas (1984)  met een bescheiden aantal kleine pastels van o.a. landschappen, die ze na haar vlucht in Nederland heeft gemaakt.

Thea support en promoot Hanna Mihas  en schildert momenteel vooral  Oekraïnse  portretten. Van de opbrengst daarvan doneert ze een deel aan de Oekraïnse vluchtelingenhulp.

Als Museumkerk zijn we erg blij en trots dat  we de primeur hebben het unieke werk van Thea Gerritsen aan een groot publiek te mogen tonen.

U bent van harte welkom en Thea is zelf aanwezig tijdens de expositie die loopt van zaterdag 14 mei t/m zondag 26 juni, iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en idem op Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag. De toegang is vrij.

Wilt u een indruk van haar werk krijgen, bewonder dan haar werk alvast op: www.theagerritsen.nl  Als u dat heeft gezien komt u zeker naar Wierum! Jimi 500 breedGert 700IMG_6985abc700 oekrainse strijder

Biografie Thea Gerritsen 1959, Wierum, NederlandMees, 40 x 45 cm 700

 

Na de afwijzing van Kunstacademie Minerva in 1977, kwam ik in een totaal ander beroepsleven terecht.

Ik tekende en schilderde ruim 20 jaar helemaal niet.

Echter: in 2004 kon ik er niet meer omheen: ik ben een schilder in hart en ziel.

Mijn kennis en vaardigheid bouwde ik op door vele lessen van diverse leermeesters te volgen. In Nederland was mijn basis tekenen en schilderen naar waarneming en met model met krijt en olieverf. In Amerika volgde ik gedurende 3 zomers workshops in portretten maken in pastelkrijt met model.

Het vele werken naar waarneming heeft het mij mogelijk gemaakt ook de unieke momenten van foto’s om te zetten naar een goed portret.

Ik werk eveneens graag van een oud zwart/witbeeld naar een kleurrijk hedendaags portret.

Sinds 2004 werk ik fulltime als professioneel kunstenaar.

Ik zie het vak als een ambacht, uren maken. Het is en blijft een ontdekkingstocht om de essentie van een mens te ontdekken en vast te leggen. Daarvan doe ik graag af en toe verslag in mijn blog op mijn website. Op Facebook laat ik mijn werkprocessen veelvuldig zien.

Mijn grote passie is het pastelkrijt, het pure van pigment: kleur in zijn puurste vorm, het meest directe, de verlenging van mijn vingers. Ik werk met heel veel lagen krijt over elkaar. Niet vegen, maar opbouwen: zo behoud je de helderheid van de kleuren.

Voor mij is de essentie van een portret dat het niet alleen lijkt, maar dat het iemand IS.

Dat is mijn uiterste streven in het maken van een portret.

 

Biografie Hanna Mihas, Odessa, Oekraine 1984
In mijn jeugd ging ik naar de Kostandi Art School in Odessa. Waar ik het meest van hield, is dat de docenten daar waren gericht op het ontwikkelen van verbeeldingskracht en creativiteit van de studenten, in plaats van academische vaardigheden.image0

Ik heb er twee geweldige jaren doorgebracht, maar door een aantal levensomstandigheden moest ik ermee stoppen.

Mijn verdere levenspad had niets met kunst te maken, al heb ik meerdere malen pogingen ondernomen om weer te gaan schilderen. En vooral had ik de neiging om hiervoor pastelkrijt te kiezen. Dit pastelkrijt waren harde pastels, ik kreeg niet de resultaten die ik had verwacht, ik wilde expressief zijn met mijn kunst, ik was gefrustreerd.

Maar ik denk dat kunstenaar zijn niet echt betekent dat je kunt tekenen of schilderen met kennis en toepassing van alle academische regels. Als je geboren bent met een kunstenaar in je, zul je deze roeping je hele leven voelen. Ik heb het eigenlijk nooit opgegeven om terug te keren naar de kunst. Eindelijk was ik zo gezegend om Karen Margulis tegen te komen die me aanspoorde om terug te gaan naar softpastels, om me vrij te voelen met het medium, om vertrouwen te hebben in mijn vermogen om te schilderen.

Ik hou van de natuur, ik vind het fijn om landschappen te schilderen en mijn idee was om de schoonheid te laten zien van de regio waar ik woon, ten zuiden van Oekraïne, met zijn unieke natuur en uitzichten.

Maar de periode van bewondering sloeg heel snel om in wanhoop, de oorlog dwong me mijn huis te verlaten. Nu schilder ik de laatste herinneringen van thuis die ik heb weten te behouden, en willekeurige scènes die me raken terwijl ik op deze lange reis weg van huis ben.