Zaterdag 16 november, aanvang 15.00 uur.De Friese stemkunstenares Greetje Bijma improviseert op wereldmuziek, jazz, folk etc. begeleid door haar zoon Doeke Bekius op elektrische gitaar.

Greetje en Doeke

Greetje Bijma is sinds de jaren ‘80 actief als vocaliste in de improvisatie -en jazzmuziek. Ze verwierf nationale én internationale bekendheid met het opzoeken van de grenzen van verschillende stijlen. Als “koningin van de nacht” zong ze in de opera “Die Zauberflöte” – een moderne bewerking van Mozart – maar ze gaf ook concerten met de Malinese kora speler Zoumana Diarra en de Chinese pipa speelster Ying Yang.
In 1991 ontving ze als eerste vrouw de Boy Edgar prijs en het jaar daarop won ze in samenwerking met Louis Andriessen de Prix Italia. Met Louis Andriessen trad ze tevens op in Carnegie Hall New York. Verder was ze te zien op vele internationale podia en festivals.
Han Bennink had in 2017 het idee om Greetje met pianiste Nora Mulder en violiste Mary Oliver op een podium te zetten, de buitengewone chemie tussen de drie dames resulteerde uiteindelijk in de vorming van het trio ‘Picatrix’. Sindsdien hebben ze een album opgenomen en treden ze regelmatig op.
Een van Greetje’s meest recente samenwerkingen is met producer/dj Oceanic waar de elektronische muziek van Oceanic en de stemklanken van Bijma worden samengesmolten tot een vernieuwend geluid, in de nabije toekomst zal er een album verschijnen op het label ‘Yeyeh’. Daarnaast heeft Greetje sporadisch optredens met jazzpianist Michiel Braam. Ook treedt Greetje vaak op met kerkorgels en harmoniums van Klaas Hoek of Hayo Boerema.
Doeke Bekius, de zoon van Greetje Bijma, is met muziek opgegroeid. Op zijn achtste begon hij met het spelen van de akoestische gitaar, al snel opgevolgd door de elektrische gitaar. Tegenwoordig speelt hij eigen composities en is hij naast het gitaarspelen, bezig met produceren. Hij speelde al een enkele keer solo en heeft daarnaast met het Greetje Bijma kwintet op festivals en in theaters gespeeld.

Een unieke kans om deze beroemde klankkleur-zangeres, nu samen met haar zoon, weer eens in Friesland te beluisteren in de intieme sfeer eigen aan de Museumkerk, Haadstrjitte 17 te Wierum.

Aanvang 15.00 uur op zaterdag 16 november. Entree € 15,00 incl. consumptie. Reserveren: per mail: bylsma10@gmail.com of tel. 0517393589.
Aantal plaatsen beperkt!

Meer info over Greetje vindt u op: www.greetjebijma